Wednesday, January 2, 2013

tahun baru dan exam
Tahun baru 2013, final exam for Semester 1 12/13.

Bermula cabaran tahun baru, bermula cabaran menduduki exam.

Bagi saya, musim exam memang terlalu banyak cabaran dan godaannya.

My senior said, “examination is definitely a risk factor for obesity” which is indeed true.

Sambil study, mesti nak ada makanan kat sebelah. Kalau tak ada roti atau biskut, paling kurang pun mesti nak ada gula-gula, boleh kunyah bila mata mula rasa berat. Tak pun minum air banyak-banyak sebab nak lawan rasa mengantuk tu.

Bila dah musim exam, ramai-ramai pakat terperap dalam bilik atau library. Keluar pun sekadar pergi beli makan dan minum. Kalau dah malas sangat nak keluar, minta roommates tolong belikan. Tu pun kalau roommates rajin, tapi kalau semua malas, hentam je la apa yang ada dalam bilik tu.

Musim exam, emosi kadang-kadang tak stabil. Menyesal sebab awal-awal dulu tak nak study, sekarang mula la terhegeh-hegeh. Ada yang satu malam kena baca sampai 5-6 chapter sekaligus. Tapi syukur sebab kali ni ada banyak juga gap setiap paper, so tak ada la stress sangat.

Musim exam, dalam busy nak study, ada jugak yang diuji dalam berkawan. Kurang berkenan dengan kawan ni, tak puas hati dengan kawan tu, biasa la, manusia tak sempurna kan. Istigfar banyak-banyak, mintak maaf dengan Allah dan mereka yang berkaitan. Kena tolak tepi-tepi perasaan tak enak tu, fokus apa yang perlu.

Musim exam, masa untuk kita buktikan yang kita juga boleh berjaya.Musim exam, jom prepare untuk exam.


No comments: