Saturday, June 11, 2011

kenangan hari lahir 08

Saya pulang dari kelas seperti biasa, meletakkan buku-buku di tangan ke atas meja, menempatkan beg galas ke atas kerusi, dan membuka laci. Ada sebuah bungkusan di dalamnya. Subhanallah, ada-ada sahaja mereka ini. Semalam sudah berkumandang ucapan-ucapan hari lahir daripada teman-teman. Tinggal di dorm yang didiami dengan hampir 30 orang, pastilah bila ada yang memecahkan sunyi malam, akan ada yang menyambut dan menggemakan suasana. Ucapan hari lahir sudah saya terima bertalu-talu dari semalam, dan sekarang, ada sesuatu pula yang menanti saya.

Lantas saya bertanya pada teman di sebelah saya, tahukah dia jika ada sesiapa yang datang menghampiri meja dan membuka laci saya. Teman saya menggeleng, tanda tidak tahu. Saya tanya pula kepada teman-teman yang berdekatan dengan saya. Semuanya tidak tahu. Berita saya mendapat hadiah hari lahir daripada seorang yang misteri mula tersebar ke telinga semua teman di dalam dorm. Mereka turut sama tertanya-tanya akan siapa yang memberi saya diari hijau cantik yang bila dibuka akan beralun muzik hari lahir yang indah, dan juga sebentuk hati merah besar. Spekulasi mula dicipta, mungkin saya punya peminat rahsia yang ingin benar saya mengetahui isi hatinya tanpa saya mengenali siapa dirinya. Mereka menambah lagi, mungkin sahaja orang itu mengirim bungkusan itu kepada teman perempuan saya dan memintanya meletakkan ia di dalam laci saya. Teman saya itu pula pasti diminta diam bila ditanya. Saya menafikan segala yang dikata.

Rasa ingin tahu saya semakin membara. Siapakah gerangan pemberi diari yang masih saya guna hingga kini? Terus saya menyenaraikan nama-nama yang saya rasa bersesuaian dalam minda saya. Saya tanya mereka satu-persatu, tetapi hampa. Mereka semua menidakkan. Saya sampai menjengah dorm di hadapan untuk bertemu dengan adik junior yang rapat dengan saya. Dia pernah memberikan saya keychain berbentuk epal yang berwarna hijau sebelum ini. Mungkin dia orang yang sama yang memberikan diari itu kepada saya –warna kesukaanya adalah hijau. Namun seperti yang lain, dia juga menggeleng. Persoalan terus menjadi tanda tanya.

Sehinggalah tiba pada satu hari –saya lupa bagaimana dan bila masa masanya; mungkin sebelum saya mengambil SPM, atau mungkin juga selepasnya, juga saya lupa apa tujuannya –saya dan teman saya berjalan-jalan di sebuah pasaraya. Mundar-mandir ke sana-sini dan melihat apa sahaja yang berada di hadapan mata. Teman saya meminta saya mengekorinya ke satu sudut. Saya menurut. Kami tiba di bahagian alatan tulis, dan sebetulnya di hadapan rak yang penuh dengan diari. Dia mengambil satu diari dan memberinya kepada saya.

     “Ingat lagi diari ini?”

Dan saya terus mengejarnya dalam gelak-ketawa dan bahagia yang masih bersisa tanpa menghiraukan mata-mata yang memandang.
Syafiqah Hairudin, masih awak ingat semua itu?

No comments: