Friday, May 7, 2010

...Ditinggalkan...

Ditinggalkan I
 
[ Gambar: My Eriyl]


Tadi saya pergi main-main dengan Eriyl, anak asuhan saya dan sahabat saya (kononnya la).

Eriyl sebenarnya anak lecturer saya, dan hari ni lecturer saya minta sahabat saya dan saya untuk tengok-tengokkan Eriyl sebab lecturer saya kena jaga exam. Lagi pula, nursery memang dah nak tutup masa tu.

Saya dan sahabat saya apa lagi, ambil kesempatan la.

Ye la, ada ke orang yang kata main dengan baby tak best?

Tak ada kan?

Waktu dah petang, sahabat saya dan saya bawa Eriyl pergi jalan-jalan. Seronok. Eriyl pula tak banyak meragam hari ni. Kalau sebelum ni, Eriyl banyak nangis. Mungkin sebab dia lapar.

Tiba waktu yang dijanjikan, sahabat saya dan sahabat saya kena pulangkan Eriyl pada lecturer saya (apa ni, ingat Eriyl tu barang ke?)

Dan sebelum berpisah, kata-kata yang tak pernah saya duga keluar dari bibir lecturer saya.

Lepas ni awak dah tak boleh jumpa Eriyl dah. Saya dah ambil pembantu rumah”, lebih kurang macam tu la kata lecturer saya.

Oh Tuhan, rasa macam nak tercabut je jantung masa tu. Dah tak boleh jumpa Eriyl? Macammana saya nak hidup ? (Amboi, macam la selama ni kalau tak jumpa Eriyl, tak boleh bernafas).

Tapi serius, memang sedih. Walaupun baru dua kali main-main dengan Eriyl, tapi hati kami dah bertaut. Kan Eriyl kan? Kesian mama kat sini.

Oh Eriyl! Jangan tinggalkan mama.



Ditinggalkan II

Sebelum ni dah banyak kali sahabat-sahabat saya mengajak saya untuk jadi sukarelawan kat kampung orang asli. Tapi, saya menolak.

Sebab?

Mak saya tak bagi kebenaran.

Lagi?

Saya sendiri masa tu tak ada mood sangat untuk berbakti.

Sekarang?

Semangat saya berkobar-kobar untuk pergi, nak menghulurkan tangan pada yang memerlukan, nak menikmati indahnya waktu malam di pedalaman, nak merasa susahnya hidup dikelilingi hutan.

Tapi, malang seribu kali malang! Saya tak boleh pergi!

Kenapa?

Sebab saya ada exam.

Dan saya harus stay di kampus untuk ulangkaji dan ambil paper yang berbaki.

Ya Allah, dulu masa ada peluang, saya tak nak pergi.

Sekarang, bila peluang tu dah tak ada, barulah saya terkapai-kapai.

Sedih!

Saya nak pergi…



Ditinggalkan III

[ Gambar: Sahabat saya yang akan pergi, di sebelah kiri, tudung plain. Sahabat saya yang seorang lagi, ambil kursus dua tahun, sama dengan saya].

Makan malam dengan ex-roommates saya. Sahabat saya ni ambil kursus untuk satu tahun. Maknanya, sem depan sahabat saya dah tak ada kat sini. Sahabat saya akan jadi senior saya pula nanti di main campus.

Makan, borak, gurau senda…

Happy!

Tapi dalam hati, sebak!

Sahabat saya akan tinggalkan saya. Kena tunggu setahun lagi untuk jumpa sahabat saya kembali. Tu pun kalau boleh jumpa. Kat main campus nanti kan ramai orang. Busy pula tu.

Harap-harap Tuhan permudahkan urusan sahabat saya ini, dan insya-Allah kami boleh jumpa lagi. Awak doakan ya.


Satu hari, tiga situasi.

Semuanya cerita sedih.

Kenapa jadi macam ni?

Kifarah dosa saya kot. (Ada kaitan ke?)

Tapi tak apa, ada hikmah di sebalik semuanya.

Insya-Allah.

3 comments:

사키나 said...

aittttt niniiii~~~~~

mase bile lak awk jd mama eriyl ni???
TAK BOLEH3XXX

shy said...

apesal lak xboleh?...
da jadi pun..
awk da terlambat la kiki...
he9

사키나 said...

mn ade..
sy lh org pling awl
hahahahaha
awk yg xtahu
=p