Friday, July 23, 2010

Lagu Kenangan


"Awwalu yaumin la ansahu
Fi madrosati toba sanahu
Ahmilu kutubi fi mahfazoti
Ahmilu darbi ya madrosati

Bismillahi abdau darsi
Hubbul ilmi ya madrosati…"

Ini lagu yang Ustazah Mastura ajar kami masa kat sekolah. Lagu Madrosati, or in BMnya, Sekolahku. Time ni kelas Bahasa Arab. Sebenarnya bukan Ustazah Mastura yang ajar kami, tapi saya sendiri lupa kenapa Ustazah Zairah yang ajar kami tak dapat datang. Tak kisahlah, asalkan kami dapat ilmu tu.


Sepanjang saya belajar di sekolah menengah, banyak kali juga kelas saya disuruh menyanyi. Kalau tak menyanyi pun, kena dendangkan Asma Ul-Husna kuat2. Saya ingat lagi, masa tu Arwah Ustazah Tuan Maznah yang ajar kami. Arwah suruh kami lagukan 99 Nama Allah tu sampai Arwah puas hati. Banyak kali kami kena ulang, sampai betul2 satu sekolah tu dengar suara sumbang kami. Ustaz yang lalu tepi kelas kami pun menjeling, tanda kami mengganggu ketenteraman kelas2 lain. Hehe. Tapi sekurang2nya, kami dendangkan sesuatu yang bermakna, bukannya terpekik terlolong tak tentu pasal kan?


Masa kelas Miss Zoe pulak, kami kena nyanyi lagu Bahasa Inggeris. Tengok, walaupun suara kami sangat2 sumbang, orang Amerika pun nak dengar suara kami menyanyi. Miss Zoe masa tu siap bawa radio lagi untuk bagi kami dengar muzik tu. Kami pun ikut je Miss Zoe, melagukan bait2 Big Yellow Taxi walaupun itu kali pertama kami dengar lagu tu.

"Don't it always seem to go
That you don't know what you got
till it's gone.
They paved paradise,
to put up a parking lot..."


Masa Ujian Lisan Bahasa Inggeris, kami menyanyi jugak. 

"Ten little ducks
going down to swim
tall one fat one
short and thin
but the one little duck
with the feather on his head
he heard another with a quack quack quack..."


Tapi lagu ni bukan group saya yang nyanyi.
Group saya nyanyi lagu lain, lagu dari Westlife yang kami ubah liriknya.

"We are girls
You are boys
We are happy family
And we hope at the end
We’ll get wonderful result..."

Kelakar sangat bila ingat balik.
Masing2 ada gaya dan lenggok tersendiri masa menyanyi tu.




Urm, banyak lagu, banyak kenangan.
Kenangan manis yang mengiringi kehidupan.
Kenangan yang tak manis tapi tetap tidak mahu dilupakan.



Kawan2 ada lagu kenangan?


2 comments:

insan dhaif said...

EHEMM.tu lagu alang punye group

shy said...

hehe..
adik ingat la alang....
=_'